Også en kort hilsen fra mig. Velkommen til vores nye blog. Jeg hedder Bo og er cand.mag. i idéhistorie og film- og tv-kundskab. Jeg har til dato selvudgivet 25 fotokopierede hæfter med egne (og undertiden andres) digte, essays og andet.

Jeg er en stor tilhænger af selvudgivelser — ikke mindt i forbindelse med lyrik, som traditionelt ikke har noget stort publikum. Jeg håber, at vi her på bloggen på et tidspunkt får tid og overskud (jvf. Silvestris snak om kærester og kæledyr) til at lave en slags guide til selvudgivelse og/eller en huskeliste. I mellemtiden tillader jeg mig at poste nedenstående tekst, som jeg for nogle år siden skrev til mig eget website.

Jeg håber, at du vil støtte Metrord — ved at fremsende egne selvudgivelser til anmeldelse, ved at linke til bloggen og give den omtale, ved at komme med konstruktive kommentarer o.s.v.

-Bo

***

Hvorfor selvudgive digthæfter?

I Danmark sælger selv kendte digtere kun i få hundrede eksemplarer. Selv om vi i de forløbne år har oplevet en markant stigning i interessen for lyrik – med etableringen af en række nye og spændende tidsskrifter og poesi-sites – er der stadig ikke ret mange, der køber digtsamlinger. Forlagene, for hvem lyrikudgivelser altid har været en underskudsforretning, udgiver stort set ikke debutanter. Gode lyrik-forlag som Husets Forlag og Centrum er nu lukket. At få sine digte udgivet på et såkaldt anerkendt forlag kræver meget fodarbejde, og det tar tid.

Hvad er fordelene ved selv at udgive digthæfter?

Hvis du vælger selv at udgive dine digte, bestemmer du også selv tempoet. Du kan planlægge dit hæfte lang tid i forvejen som et projekt, eller du kan stå op og morgenen og beslutte, at i dag vil du udgive et hæfte. Du behøver bare at klikke på “Print” og smide udskrifterne i en kopimaskine.

Det er nemt, og det er billigt. Et sort/hvidt hæfte på 20-24 A5-sider koster ca. kr. 10,- at producere. Hvis du sender dem med posten, skal du lægge kr. 6,- til et frimærke oveni plus en kuvert. Jeg har engang haft digte i et undergrundstidsskrift fra Århus, der blev financieret ved flaskeindsamling. Redaktøren gik simpelthen rundt i byen og samlede flasker op fra skraldespande o.s.v. Hæfterne fra forlaget var i A6-format, d.v.s. kun halvt så dyre som A5-hæfter. Et pænt og overbevisende hæfte behøver ikke at koste mere end en femmer. Vær opmærksom på, at farvekopier er dyre – men at de for det meste også er helt unødvendige.

Du får fornøjelsen af at gøre det hele selv. Der skal redigeres, udvælges og læses korrektur. Der skal lay-outes og slikkes frimærker og postes. Der skal skaffes ISBN-numre. Hvis en eller anden skulle få lyst til at læse dine digte, er det dig, han eller hun kontakter. (Husk altid at sætte dine kontaktoplysninger i hæftet). Hvis du ønsker, at folk skal kunne købe dine hæfter hos boghandlere eller andre, skal der laves aftaler. Alt dette tar også tid – men du vælger selv, hvor meget du gider at gøre.

Det er en god måde at komme i kontakt med andre digtere på. Send eksemplarer til de digtere, der betyder noget for dig, og som du gerne vil læses og vurderes af. Der er meget gode chancer for, at de vil tage sig tid til at læse dine digte, og at du får en tak. Du skal ikke forvente, at de giver kritik eller kommer med kommentarer – men du vil opdage, at du alligevel kan bruge det til noget. Man anstrenger sig mere og gør sig mere umage – og bliver bedre – når man ved, at en, man respekterer, vil komme til at læse det, man har skrevet.

Hvad er ulemperne ved selv at udgive digthæfter?

Man bliver ikke berømt. Man bliver ikke anmeldt af Lars Bukdahl eller Niels Lyngsø eller Erik Skyum-Nielsen, og man kommer ikke i Kulturnyt. Folk vender sig ikke på gaden.

Man bliver heller ikke rig. Selv om du kan være heldig at sælge 5-10 eksemplarer af dit hæfte, bør du ikke regne med noget salg. Dine venner og din nærmeste familie vil forvente, at du forærer dem eksemplarer – og som allerede nævnt: Der er ikke mange, der køber lyrik. Hvis der er 150 eller 200 mennesker i Danmark, der rent faktisk køber digtsamlinger af kendte digtere som Lene Henningsen eller Janus Kodal, så er der måske 20-30 mennesker, der potentielt kunne være interesserede i at købe et hæfte af en ukendt. Hvis du vil sælge, må du være indstillet på at skulle gøre et stort arbejde for at nå disse forholdsvis få.

Udgiver man digthæfter, fordi man tror, man er noget?

På engelsk kalder man nogle gange denne form for udgivelser “vanity press”, altså forfængeligheds-udgivelser. Underforstået: Folk, der selv udgiver egne digte, er folk, der er for dårlige til at blive udgivet på rigtige forlag, og som derfor vælger at gøre det selv – fordi de så alligevel kan påstå, at de er blevet udgivet. Det er selvfølgelig noget vrøvl. Hvis man tager digteriet alvorligt, er det en meget god idé en gang i mellem at få lidt afstand til de ting, man har skrevet, så man kan forholde sig til dem, tage ved lære og blive bedre. Ved at udgive sine digte i hæfte-form giver man sig selv muligheden for at få den afstand. Gamle hæfter bliver nye udfordringer. Og ærligt talt: Et fotokopieret hæfte er ikke udtryk for, at man tror, man er et geni. Det er et udtryk for, at man arbejder.

Bo Gorzelak

_uacct = “UA-1979683-1”; urchinTracker();