jeg vil have sex
med dig, sylvia, i tavsheden
mellem to hjerteslag,
inden også det
er for sent.

kysset på dine læbers
afskrift, sylvia,
en forbinding
om min
mund.

og ingen kvinde, ingen mand
ingen kærlighed, intet had,
i verden, sivvy,
skal holde os fra at være
forældreløse og alene som liljer
mere.

jeg vil give dig
blomsternes
skrøbelige,
gennemskuelige
kærlighedserklæringer, sylvia,
glaskæben;

støvdrageren,
og støvdragerens lugt
af ufordøjelig medicin,
så tiltrækkende
for honningbierne med hvide vinger, summende
om pillerne på natbordet;

kronbladene, blege
belyste
af fædre,
kolde som måner
af udhamret jern.

jeg vil give dig buketten
af mine håbefulde
drab på minutter
og sekunder,
sylvia:

frygten for hjertet
i kroppen,
frygten for hjertet
i digtene,
hvad det er i stand til.

engang imellem stikker det mig at skrive et digt til en anden forfatter, og jeg er nået op på en fire stykker til sylvia plath..sylvia plath, 27. oktober 193211. februar 1963, amerikansk forfatterinde. efterlod to små børn, begik selvmord. havde sit litterære gennembrud, en strøm af mørk dyster lyrisk energi, med samlingen ariel, udgivet posthumt hendes død. samlet og redigeret af plaths eksmand ted hughes 17 August 1930 – 28 October 1998, engelsk poet laureate (digter ved hoffet), gift med sylvia plath 1956-63, forlod hende for en anden kvinde.

og dermed intet sagt om årsagen til at plath tog livet af sig selv. det havde hun forsøgt to gange tidligere, som barn og og som ung kvinde, beskrevet i hendes mest kendte værk: The Bell Jar.

 

via linket på min side finder du meget mere om sylvia plath, bl.a. en kronologisk oversigt over 230 digte fra hendes hånd. dvs. de digte der kendes til. ted hughes fik overdraget hendes personlige egendele, bl.a. hæfter med lyrik, hvoraf to erbortkommet. heraf det ene brændt af ham selv – han kunne ikke nænne at lade børnene læse hæftet senere, og det andet er, som han sagde det, ‘forsvundet’.

det er imidlertid ikke så interessant, og vigtigt at hun tog livet af sig selv. det er digtene derimod: enhver lever sit liv til ende, også forfattere. ethvert digt af denne kaliber vil overleve sin forfatter. tør dine øjne, og læs.

og lad mig stille dig med forfatterambitioner, et spørgsmål: arbejder du hårdt nok med sproget? har dit evt. talent gjort dig doven? jeg har dyb respekt for håndværket, og arbejder på at blive en god forfatter. knokler! gør du også det? vil du virkelig være forfatter?

poul g exner