Tak for invitationen til at deltage i MetrOrds anmelderpanel; for dem, som ikke kender mig, vil jeg introducere mig således:

det har taget mig nogle og tyve år og en hel del udgivelser at erkende, at der ikke er nogen fremtid i at skrive. Hvad der derimod er, er nutid.

for mig er skriften en øjeblikkets forteelse – øjeblikket defineret som udstrækningen af det tidrum, hvor man ikke er (mere end almindelig) bange. Med dét sagt vil jeg tilføje, at det ofte ved at skrive eller sanse omgivelserne gennem nærvær er lykkedes mig at flytte grænserne for dette rum, således at jeg pludselig befandt mig i en tilstand af lykke og havde ganske langt ud til noget, der bare kunne ligne frygt.

jeg er således ikke nogen synderlig fokuseret forfatter, eller for den sags skyld noget synderlig fokuseret menneske – hvis jeg skal tænke over tingene. Men når verden griber mig, hvilket er min primære bestræbelse, og dér jeg fejler eklatant igen og igen, får jeg kikkertsyn, hyperfølsomhed og større udholdenhed end Sisyfos og hans mor tilsammen. Jeg har en kanon intuition og er let clairvoyant – når bare jeg lytter til mig selv. Hvilket desværre bedst sker, når andre behøver min hjælp…

en sikker blanding af min medfødte vandmands-karakter og forældre, der ikke formåede at stille min spørgelyst og fatte mine behov, har født den strøm, nej flod, af frihedstrang der løber gennem mig. Nød har lært nøgent barn at slippe gennem maskerne, og så giver vi slip på vandmetaforerne: Jeg har vænnet mig til ikke at holde fast i fortiden – om end det irriterer mig så dårligt jeg husker… – og ikke søge en fremtid, jeg ikke kan føle inde i mig, i min krop, nu. Om end jeg kan være ret så rationel og analytisk, når det behøves, bider fornuft ikke på mig. Og jeg betaler prisen for det: Lever på et eksistensminimum, og omsætter alle indtægter til tid – tid til at være, tid til at stirre ind i væggen, tid til at skrive, tid til at være for mig selv og uovervåget af mennesker, der vil at jeg skal gøre noget bestemt. Ganske utilpasset på dén led, men samtidig hyper social og afhængig af mine meget forskellige venner – når det passer mig.

jeg har et stort hjerte, der banker for det talte sprog – kuldsejlede blandt andet med et for stort projekt i 2006 (digterstemmer.dk). Har lavet rigtig mange indtalinger, men har gennem de sidste par år af personlige årsager ikke formået at rykke mig ud på scenerne. I stedet har jeg så coachet forskellige elever i at træde frem på en scene, og med en ballast fra voksenpædagogiske studier må jeg erkende, at det er én af de ting, jeg føler mig helt hjemme i. Jeg nyder, når det lykkes at få elever til at komme til erkendelse om deres egen krop og kontakten til deres tekst – at opleve deres øjne blive klare og roen sænke sig… Storslået! Jeg underviser derfor gerne, og gerne flere elever på samme tid; man lærer meget ved at lytte til og se på andre finde hjem til sig selv.

Min seneste analoge digtsamling, elskede elskede, udkom i 2003. Siden har jeg så arbejdet på en dannelsesroman om mit alter ego, HP, og også rejst rundt i verden for at researche til den. Den hviler dog pt., fordi jeg ikke i øjeblikket orker beskæftige mig alt for indgående med de store psykiske processer på papir – der har været rigelig at tage fat i “udenfor”, som har behøvet min opmærksomhed. Det ér dog blevet til en form for overlevelses-samling – dagens digt 2006 – men jeg er mere tilbøjelig til at betegne den som dokument fra et år, der gik ad helvede til, et virkelighedsdokument fra mit afklædte hjerte, end jeg egentlig opfatter den som en del af min produktion.

En stor del af mit fokus handler om mønstergenkendelse – dvs. den indre mekanisme i alle væsener med hjerne, der sikrer overlevelsen i form af genkendelse af omgivelserne: Hvad er tegn på fare og hvad på nydelse, samt alle nuancerne derimellem. Jeg er i færd med at kortlægge (min) verden i forhold til denne mekanisme, og regner ikke med at jeg bliver færdig til min egen tilfredsstillelse, før jeg skal herfra. Håber så blot, at jeg vil være i stand til at beskrive det mere indgående i årene, der kommer.

kenneth krabat
sindshvilevej 22
2000 F
tel 3888 4468
ring/skriv for sparring eller coaching