netværkerTitel: NETVÆRKER
Omslag: KIRSTEN-MARIE HEDELAND

Forlag Dark Light 2007, 

  • 148 SIDER, PAPERBACK
  •  KR 129,-
  • ISBN: 978-87-991064-8-6

netværker er et resultat af en konkurrence afholdt af ovennævnte forlag. otte kvinder har bidraget til bogen. den indeholder meget forskelligt. fra selvoplevede historier til spøgelses-ditto (ikke fordi jeg ikke tror på spøgelser, jeg tvivler bare mere på fortælleren) til en fortællende sentimental vintønde som en kunstner er så venlig at tale nænsomt til, og love at tømme for vand før vinteren, og noget om utroskab og tvivl. ja, og mere til, der kommes vidt omkring i denne publikation. og det er udmærket bryder man sig om familiejournalens noveller og al denne type litteraturs jargon, thi således oplod teksterne sig for mine følsomme, stjernetindrende blikke, alt imens jeg havde det andet øje på døren for dog lige at vide om dog ikke snart den dør dog ville lukke mit livs lyslevende freelance-liderlige loveinterest lige lukt ind i lille luksuslæsende-mig. mig. ‘mig mig mig’ (for nu at citere fra en ung glimrende forfatters værker, som ikke er mig).

novellerne skiller sig bemærkelsesværdigt ud fra hinanden. fra det rene ugeblad til mere usentimentale papirsforestillinger både i form såvel som i indhold. det er ikke rigtig godt skrevet noget af det, men det er heller ikke nødvendigt for at få en læseoplevelse. og til tider er man som interesseret læser godt hjulpet ind i fortællinger netop hvis der ikke er al for stor ekspertice til. det drejer teksten ud i en form for autencitet der er (kan være) interessant. selv den mest opfundne søgte samspilsramte semi-fiktion, der simpelthen bare så ud til at være en god idé på det tidspunkt, får en klang af noget ægte over sig. så grelt står det dog ikke til her.

på det sæt er der tale om interessant læsning for den læselystne, ikke om litteratur der bliver husket (af mig), men denne måde at skrive på, hvor der ikke teknisk leges (alt for meget og alt for dybt overvejet) vinder ved at skrivelysten kommer tilpas iøjnefaldende i forgrunden til at redde fortællingen ud af det værste permantede og perfumerede føleri. er du til triviallitteratur med et par enkelte gode knaster at rive øjet på, som føles om de skulle ned på papir kom så helvede eller højt solskin, er du godt underholdt.

bryder du, elskværdige læser, dig om den dér fornemmelse af at være meget tæt på forfatteren fordi vedkommende ikke skjuler ( ikke kan skjule) sig bag sproget; at sproget er for tæt på den skrivende til rigtig at få sine egne versefødder derudaf, men som du samtidig kan lade gå lige ind i dig, så venter der dig en god oplevelse. det er i hvertfald ikke mod til at fortælle, også om ting der gør ondt, der mangler, og det er som altid i min bog, al læseværdig ære værd. om du så kan etablere det venskabsforhold til teksterne der sådan set behøves her for at synes at de er vedkommende, er jo op til læseren. men altså: det er en bog, hvor der sættes på spil. det er ikke kunst.

og så er jeg jo glad.

(dvs. vindernovellen med sin rent ud absolut misforståede meget, meget hca-pastiche-agtige pseudounderspillede og hjælpeløst ufrivilligt komiske besjælinger af vintønde-i-eksistensiel krise, samt enkelte andre bidrag med deres usandsynligt klistrede jive, må jeg melde helt pas overfor.. her var meget hjulpet bedre over læsegærdet om redaktøren havde foreslået at bryde alle afstande ned i den hædrede novelle, og simpelthen fået vinderen til at skrive historien helt ind til benet.)

med alle disse sproglige konventioners almengyldigheder taget i betragtning, bliver der ikke dyrket megen sex. det gør der tilgengæld på coveret. årets flotteste, mest farvestrålende og hårde pik.

der skulle være mere end rigeligt til otte kvinder plus deres læsere. glædelig jul.

bogen koster 129.- på forlagets hjemmeside.

af poul g exner