omslag-forside.jpg

Titel: ”Barberbladshologrammer”
Digte

Forfatter: Brian P. Ørnbøl:
I samarbejde med forlaget Dark Lights

ISBN:978-87-992019-5-2

Udkommer 14. april 2008

Barberbladshologrammer – Meget lovende titel! Jeg spekulerer straks på, hvordan digte, som kaldes hologrammer, mon ser ud. Det eksperiment gad jeg godt se ført ud i livet.
Men her er digtene meget traditionelle i form og opbygning, og så må det vel snarere være indholdet, der sigtes til med ordet hologram. Man kan også roligt sige at digteren kommer rundt om det hele. Der er samfundskritik, religion, stærke følelser, død, maddiker og gotik. Der er vred ung mand og følsom ung mand.
Bogen indledes ganske godt med digtet ”Tørst”, selvom billedet af floden, som man både tisser i og drikker af, måske er en anelse slidt (kan nogen hjælpe mig: hvor har jeg læst det før?).

 

Skærer man ned midt i samlingen findes – især fra midten mod slutningen – en række stærke, gode digte. Der er det meget sansede digt ”Brændbart”, og også ”Slimspor”, hvor barberbladshologrammerne dukker op, er vellykket. Et rigtig godt digt er”CFC/LSD”, som er sprogligt sprødt og overraskende:

*

Og måske løber vi bare rundt

som brune drivhusgasser

Du og jeg

I møbelmoneternes ulidelige letsind

Skingerdunst til fylde

og øretappet

pungnarkomani

Og måske det er ren svævegaranti

smilets ubrugte status

På biotopens overraskende momenter

der fylder kroppens væsker

og barkens hjerne

der glimter

Som kloakrotter på LSD

Som skyer på CFC

*

Når det gælder barberbladskvaliteten, er æggen derimod lidt for savtakket og ujævn.
Går man mig på klingen, må jeg sige, at mine forventninger ikke helt indfries. Der er en hel del digte, hvor pointerne bliver lidt for nemme eller udpenslede, f.eks. ”Reklameplads & Logo”, som er noget tungt.

Og dog synes jeg, at Brian P. Ørnbøl er sluppet ganske godt fra sin selvudgivelse, fordi de stærkeste digte i samlingen både fænger og holder ilden ved lige. Han kan godt blive ved med at slibe de barberblade skarpere.