– Man får en idé og følger den. Det er blindt. Man føler sig frem.

At skrive er en mærkelig måde at leve på. Ingen beder om det. Ingen behøver det egentlig. Jeg vil antage der er et behov for forfattere i verden, men det behøver ikke være mig. Man rammes konstant af en følelse af nederlag. Den eneste forklaring på at man alligevel skriver er følelsen af at man er nødt til det, at man ikke kan leve sit liv på nogen anden måde. Og hvad skyldes det? Formentlig en mangel i en, en følelse af at noget sårer en i så høj grad at man er nødt til at skrive. På en måde er alle kunstnere beskadigede mennesker.

citat Paul Auster

*

itemimage.jpg

Titel: Rejsen til Robert

Sideantal:      233
Forfatter: Adda Lykkeboe
Forlag:     Dark Lights
Indbinding:     Paperback
Red. & korrektur: Susanne Jespersen
Omslagsfoto: Gunnar Lykkeboe
Omslagslayout: IGM DESIGN GRAFISK
ISBN-10:     8799201917
ISBN-13:     9788799201914

*

Omslaget på bogen fænger ..

.. med sin røde redningskrans. Og jeg smiler ved valget af dette billede til omslag, for det passer jo fint og humoristisk ind i bogens plot, om den kringlede og svære Kærlighed mellem de to lækre tvillingesøstre og deres mænd.

Indholdsfortegnelse, prolog (vi kastes tilbage til 1943), og den effektive præsentation af bogens hovedpersoner, som udspiller sig i starten af bogen, virker overskuelig. Og gør, at resten af Robert .. suges ind under øjenlågene uden besvær.

Den store skrift får lidt læse-let over sig, who cares, hvis bare der står noget på bogens sider, som vækker læseren.

Appetizer snuppet fra bogens bagside:

”… Ham behøver du ikke, vel Dorothea, hvisker Ursula til sin tvillingesøster, men Dorothea tager, hvad hun vil have. De dejlige Teuber tvillinger ligner hinanden til forveksling. Det er Dorothea, der dominerer, og Ursula er godt tilfreds med at sejle i hendes kølvand, indtil hun forelsker sig i Robert Svane.
Enæggede tvillinger er naturens misforståelse, tænker hun, da hun bryder med sin søster.
Robert bliver ufrivillig kastebold mellem dem, og hans ven, Abel, må intervenere.
Handlingen udspiller sig i Århus, på Færørerne og i Wien.. ”

Bagsiden af bogen huser også – foruden apetizer-teksten – et billede af forfatteren selv. Spansk i stilen, med sort hat, og stor rød rose på den sorte kjole. – Hende Adda Lykkeboe er vist en værre romantiker! Og det er sommetider skønt, tænker skabsromantikeren (som er mig).

*

Bogen er én af de her bøger ..

.. man læser på en nat. Den er nem at konsumere fordi den har et sprog, der styrer sig ind i hverdagsmenneskets overstimulerede hjerne. Den har et godt sprog – et ærligt og klart sprog. Der er ingen ”mærkelige” rejser rundt i en labyrintisk manege. Ikke fordi jeg hader udfordringer i bøger, tværtimod. Men ofte handler det om timing: Jeg tror ikke at det er ligemeget hvornår man støder ind i en bog.

Pt orker jeg ikke disse lyriske bøger på 1000 sider, hvor jeg skal stoppe op efter hver sætning og lure på hvad dælen forfatteren egentlig mener med at ”Vincent spiste uld under himlen hver gang bævreaspen lød som vanilledrys på pergament”.

Rejsen til Robert falder i min smag i januar 09, hvor min hjerne i forvejen kører på højtryk med alt muligt og umuligt. Den falder på et belastet tidspunkt. I dag ville jeg aldrig ha klaret at anmelde bøger som fx ”Drømmefakultetet” af pragtfulde Sara Stridsberg – i øvrigt verdens bedste bog, hvis nogen skulle være i tvivl!

Men netop timing er vigtig med al slags litteratur. Det kan de fleste forlag nok godt nikke ‘ja’ til – thi de sidder jo dér og skal udgive “skidtet”. Hvis en bog rammer markedet på netop dét særlige tidspunkt, der gør at den bliver set, købt og læst (og anmeldt) – så er succesen hjemme.

– ÅH, der er så meget af den slags litteratur ..

.. sagde en veninde forleden, da jeg fik bogen tilbage på boghylden igen – hun havde haft den liggende et par måneder men havde ikke haft tid til at læse den, men blot skimmet den, som hun sagde. Og det er nok det værste man kan gøre med Adda Lykkeboes Rejsen til Robert. Her må man altså tillade sig, at stoppe op et øjeblik og glemme ”alle de tunge drenge og piger” indenfor litteraturen. Man bliver nødt til at sætte sig stille og roligt ned – og rejse med.

Og nej, jeg synes egentlig ikke ”at der er så meget af den slags litteratur”. I dag skal alle jo overgå alle med at skrive romaner i genrer, der aldrig før er blevet skrevet. Det skaber sommetider anspændte romaner. Rejsen til Robert ejer ikke nogen form for anspændthed. Så husk at timingen er vigtig, når du vælger at læse bogen.

 

PS:

Adda Lykkeboe har udgivet 4 romaner – Balladen om Antonie – 2001, Kærlighedens passagerer – 2006, Kontrakten (debutromanen – 1999), er i øvrigt blevet gen-udgivet under Forlaget DarkLights og anmeldt tidligere på metrOrd: Læs her: En ikke helt bindende Kontrakt

Adda Lykkeboes hjemmeside: