vi må være som vi er Holck


Henrik S. Holck

Vi Må Være Som Alt

2. Udgave 1. Oplag
Trykt i: 2006
Indbinding: Hæftet – 62 Sider
Udgivelsesdato: 15/05-2006
ISBN 13: 9788799078608

Udkom første gang 1978, Borgen.

Omslagsfoto: Kirsten Klein

Forlag: Edition Holck/Books On Demand

*

Denne fremragende digtsamling ’Vi må være som alt’, skrevet af Henrik S. Holck, har jeg haft stående på hylden, siden – jeg ved ikke hvornår. Jeg indrømmer at det ikke har været dovenskab, men mere en form for skrækkelig ydmyghed som har fået mig til at spare den for en anmeldelse.

Min anmeldelse.

I virkeligheden kan jeg jo ikke anmelde bøger. I virkeligheden har jeg for længst gennemskuet mig selv, –  jeg er bare én der elsker bøger og deres indhold.

Men for en rum tid siden fik jeg en mail fra forfatteren – og jeg tænkte, – for fanden, kom i gang og gør en ende på det hele. Og det er ord jeg agter at holde. Desuden kan jeg næppe tage livet af Henrik S. Holcks digtsamling. Den er en del af de mange ”blåskyer” (blåskyer er hans egne ord – snuppet fra digtet ‘Helt stille’), der hænger og stritter på himlen og som får blomsterne til at åbne sig i en uendelig evighed.

Jeg er på Holck i dag. Og det er forår. Jeg er totalt forelsket i titlen: Vi må være som alt. Og himlen er blå.

*
Henrik S. Holck var blot 16 år gammel, da han debuterede med digtsamlingen, ’Vi må være som alt‘ – 1978, på Borgens Forlag. Den unge digter blev fejret af andre store mennesker som fx Poul Borum, der skrev i en anmeldelse, at Henrik S. Holck lå på linje med Henrik Nordbrandt. Andre, man sammenlignede forfatteren med, var Ole Sarvig, Ludvig Holstein, og Frank Jæger. Lars Bukdahl mente sågar, at Henrik S. Holck udkonkurrerede både Michael Strunge og F.P Jac.

Men egentlig lignede forfatteren vel ikke nogle andre end sig selv? Men det er jo altid godt at man som anmelder må grave andre store mennesker/kunstnere op af kælderen og bruge disse til sammenligninger – hvis man lige står og mangler ord for hvad det egentlig er poesien gør ved én.

Digtsamling røg på “hitlisten” med raketagtig fart og man må derfor sige at BOD – også kendt som det gode gamle selvudgiverforlag, Books On Demand, – virkelig skød papegøjen i 2006, da de gav den et nyt liv/omslag, et nyt design i samarbejde med Henrik S. Holcks forlag: Edition Holck.

En genudgivelse var født.

Bogens omslag er himlen selv. Ingen mindre end himlen. Med livets røde farve står der hen over himlen: VI MÅ VÆRE SOM ALT. Det slår mig, at intet omslag egentlig er godt nok til de digte der suser rundt indenunder/i eller på papiret i bogen, for hvilket omslag passer til Evigheden – hvordan ville du afbilde Evigheden?

*

Vi må være som alt

vi må være som himlen
og lyset gennem den
sivende med åbne kærtegn
over de skiftende
landskaber

vi må være som alt
som solen og den faldende regn
som bjergtoppenes isblå vinde
og skyernes skygger over græssets groen

vi må være som jorden
og træerne skydende op
i højere luftlag uden grænser
for iltoptagelsens
varighed

eller som havet
vi må være som havet
og de søgende fugle
mest som fuglene måske
eller som de mægtige skove
som cumulusskyerne og det blå

vi må være som sandet
der forløber sig ud og ind

vi må være som planter fra intet
og nattehimlens evige tegn

vi må være som oplevelser og lysår
over havets uendelige tilstrækkelighed
som græs sten og luft
i livsdrift

*

Uddrag af

Morgengry

lysafstande
denne store åbenhed
og strejf af sollinjer
ned gennem bålet

*

lyset
denne sivende begyndelse
trædende ind i dag

*

Det er utroligt, at denne unge dreng, dette næsten “nye” menneske, som forfatteren jo var, da han skrev disse digte, – er så tæt på dét jeg tror, jeg godt må kalde ’noget guddommeligt’, uden at vores tids menneske får det dårligt af den grund? En gammel sjæl i et nyt legeme. Det er præcis den følelse jeg får, når jeg gennemlæser hans naturbibel.

Det er forfatterens talent for at mixe den håndgribelige natur med den forfløjne menneskesjæl, det er forfatterens ikke-frygt for at male med de über-brede penselstrøg henover mine to blå øjne, der ikke har læst så meget andet for nyligt end beat-poesi og ’sjove’ tekster. OG han maler modigt og saftigt med gigantiske penselstrøg, åh ja, han bruger ultramarin og violet så det driver ned ad kinderne på mig. Han dulmer min eufori med sine snespor når det hele bliver ’for meget’, og han vækker mig igen med
sine højsange som om han vil vise mig at vi mennesker virkelig kan være som alt.

*

Begyndelsen

menneskene blev helt stille
da de anede dagens kendsgerning

omsluttedes af en mur af tavshed
da livet pludselig stønnede og dampede

ud af deres munde

*

Henrik S. Holck er ikke verdensfjern digter.  Faktisk er han nok tættere på muld og Gud end nogen anden forfatter jeg har læst. Han beskriver smerten i sine digte ved at beskrive skønheden – så hér holder sætningen:  Så smukt at det gør ondt.

Om der er budskaber, morale og så videre i digtsamlingen? Jeg aner da klart et budskab der messer:

Lad være med at ødelægge naturen, derved ødelægger du dig selv.

Uhyggeligt nok har menneskets små-ødelæggende facon altid været en evergreen, så digtsamlingen er ligeså up-to-date nu, som den var for 28 år siden.

Henrik S. Holck, (f. 1961), er en mester i billeder. Måske det hænger sammen med, at han er billedkunstner og musiker. Fra 1978-84 uddannede han sig på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Altså – et musisk talent hele vejen igennem.

Denne sølv-skinnende og lysende digtsamling er Evigheden selv – og så pyt med at omslaget aldrig nogensinde kan yde digtene retfærdighed. For digtene er sådan set ligeglade med omgivelserne. De har levet siden de blev udgivet i 1978 på Borgens Forlag og de lever endnu.

*

Vi former selv vort liv

vi former selv
vort liv
sådan er det

at leve
er noget
vi selv tilsigter

vi kan sluge en sten
og blive tungere
hvis vi vil

sådan er det bare
med os levende
der er i stand
til at udvide vore grænser


synes vi at blomsterne
har en dybere mening
har de en dybere mening
og er stenene for grå
hælder vi vand over dem

sådan er det bare
og sådan er det ikke
det må du selv
bestemme

*

Andre udgivelser af Henrik S. Holck:

Kærlighed på 3 uger (digte) – tror årstallet er omkring 1988 (forlag ukendt)

Fortæl mig om Suzi (noveller) – 1990 (2006) – Forlag ukendt.

DRØMMESØN på Forlaget Solbjerg i 2007

“Luftrejse. H. C. Andersen vender tilbage År 2129” Edition Holck, – 2008

**