9788799295340_20000_550-213x3002

Forfatter: Ole Petersen

Titel: Torneroses Skygge

Layout: Susanne Jespersen

Omslagsillustration efter venlig tilladelse af Carlsberg

Omslag: Louise A. Eriksen

Bagsidefoto: Lasse Hansen

Forlag: Dark Lights 2009

ISBN: 9788799295340

Sideantal: 237

 

KNIVEN

Hvor er det længe siden jeg har sprættet en bog op med kniv. Den sidste bog jeg satte kniven i var Martin Andersen Nexøs ‘Ditte Menneskebarn I & II’. Så fulgte mange år, hvor jeg aldrig så en bog med “sammenvoksede” sider. Det var kun når der blev set på kunstbilleder fra gammel tid, at jeg blev mindet om at det gjorde man dengang farfars farfars farfar var ung.

Fx husker jeg et maleri hvor Emile Zola var portrætteret af kunstmaleren Édouard Manet – hvor man foruden Emile Zola også betragter et skrivebord med bøger, gåsepen og blækhus – plus denne kniv, som Emile Zola brugte når han sprættede bøger op.

Derfor måtte jeg sukke af vellyst, da jeg fik anbragt Ole Petersens nye roman i mit skød, med den medfølgende plastikkniv, som snart skulle åbne for ordene. Men én ting er visioner om gamle dage – en anden er så mig og min manglende tålmodighed. Da jeg skulle i gang med flænseriet, var der altså intet æstetisk over mine bevægelser. Af dovenskab sprættede jeg kun de første 30 sider op. Da jeg kom til kapitel 7 skulle jeg så på den igen med kniven, og SÅ kom aggressionen – jeg tog nærmest bogen med vold. Men jeg havde travlt for jeg måtte jo se hvad der skete med Tavs – bogens hovedperson – og da det ikke kunne gå hurtigt nok med plastikkniven, greb jeg ud efter husets køkkenkniv og det var mere smertefrit.

OMSLAGET

Torneroses Skygge, står der på bogens forside, og hun er virkelig en skygge. Damen, der er veldrejet, anes bag et bord af teak, hvor et spil kort (Spar Dame anes) ligger. Ved siden af kortspillet står en masse grønne flasker. En rose, ikke helt ung, har suget den sidste sjat øl op i sine røde rosenblade.

Når jeg betragter omslaget med dameskygge og flasker, kommer jeg i tanke om “Den Gyldne Dame”. Hvis I nogensinde har smagt en guldøl der smyger sig kælent omkring sanserne med sin elegante smag, hvor der er god balance mellem tør fylde og livlighed, – så kan I også huske “Den Gyldne Dame”, der balancerer så yndefuldt med en bakke hvorpå en flaske guldøl og et glas lokker os til bare én øl mere, – mere hvidt skum – mere duft af frugt og fennikel. Det er alle tiders omslag – genialt fundet på af Ole Petersen. Det er jo netop i det kælderkolde miljø vi møder Tavs – og her menes både i billedlig og overført betydning.

På bagsiden af bogen er der en kort appetizer – så vi får fornemmelsen af spændingen i bogen. Og så er vi i Herreafdelingen på Amager Strand. Indrammet, sidder Ole Petersen himself, afslappet og med foldede hænder og åben attitude. Han smiler til os med solen i øjnene – “Kom ind – kom ind og giv dig tid til min bog.”

HANDLINGEN

Navnet på vores mand er Tavs Heden ( ‘tavsheden’ – det er jo næsten helt Svend Åge Madsensk!) Olsen. Navnet fortæller os allerede nu, at Tavs ikke er den mest snakkesalige mand på jorden. Han lever et stille liv hvor han følger sin egen rytme. Efter en social nedtur med skilsmisse, har han drukket bravt. Han sover ikke om natten, men vintermorgenbader på Badeanstalten Helgoland på Amager med vennen Aaen.

Så sker det det at en voldsramt overbo søger tilflugt i hans lejlighed og så er det som om Tavs mister facaden. Fra lejlighed til seng, er der en meget kort rute, og kvinden kommer selvfølgelig også der – i sengen. Tavs støder ind i en masse ulykker hvor døden blander sig. Der sker noget i vores hovedperson, han bliver bare nødt til at tage et fast greb i sin egen mandebarm og lade øllerne stå. Han vil hjælpe kvinden der har det så skidt.

TITLEN

Jeg kan godt se hvad titlen vil med romanen og omvendt. Den vil fortælle os, at Tavs er en mandlig pendant til den kendte Tornerose de fleste af os har stiftet bekendtskab med i Brødrene Grimms Univers. Tavs univers er en hæk af tjørn der gennembores af en kvinde en sen nat, hvor kulden stikker. Ole Petersen siger selv:

.. ‘Torneroses Skygge’ foregår i vores tid lige her og nu og så i Sundbyerne på Amager, et miljø jeg er vokset op i og er ret fortrolig med. Og så er den et muligt billede på, hvad som sker for mange af os midt i livet, når vi pludselig vågner og opdager, at vi er faldet hen i en tornerose søvn. Og der kommer så sjældent nogen og redder slutningen med et befriende kys.

Et eller andet sted ved vi godt, hvad det er som gik galt – og vi ved at vi skal videre. Først i livet spørger vi hele tiden HVORFOR så kommer alle vores super produktive år hvor det hele går ud på HVORDAN og så midtvejs vender vi igen tilbage til HVORFOR. Vi tosser rundt for vi har et stort usynligt hul, et tomrum midt i os som skal fyldes ud. Og vi forsøger at fylde det ud med alkohol, arbejde, ekstrem sport, religion, sex – you name it – måske vi bare skulle fylde det ud med os selv – i stedet for at fare videre til næste uintagede tornekrat”.

OPBYGNING/SPROGET

Bogen indledes med en takketale til Hald Hovedgaard og Dansk Forfatterforening, der har givet Ole Petersen de betingelser der skulle til for at han kunne skrive ‘Torneroses Skygge’. Dernæst takkes der for “dybe stød” til en Maria Lundborg. Ole Petersens skrivegruppe “UPS” får også et fornøjeligt tak.

Næste side er det bemærkelsesværdige Eva Dahlgren der bliver reciteret:

*

så härlig är jorden

en doft av hägg

och nattens mardröm flyr

i den bleka solen

tycks vajre liten handling ny

för den dag som gryr

*

Ole Petersen har et godt sprog der emmer af sproglig autoritet – men hvad er et godt sprog. Der findes selvfølgelig ikke entydige svar på det. Efter min mening er et godt sprog enkelt, klart, præcist og troværdigt. Det lever ‘Torneroses Skygge’ op til.

Desuden er Ole Petersen god til at sætte sprog på noget, som de fleste af os oplever i dagligdagen, men de færreste af os vil have svært ved at formulere – uden at komme til at lyde kedelig. Det er som om forfatterens sprog er blevet mere “målrettet” med tiden.

I thriller-krimien Jerichos Roser (2007), som jeg har anmeldt på metrordbloggen på et tidligere tidspunkt, var det som om Ole Petersen “kæmpede for at erobre det bedste i sproget”, – med alt respekt for ‘Jerichos Roser’ så er det lykkedes ham bedre at “samarbejde” med sproget i ‘Torneroses Skygge’.

Detaljerne om Amagers land er gennemtænkte – jeg fornemmer der ligger en god research bag. Personskildringerne kryber ind under huden på mig – ‘Torneroses Skygge’ forekommer mig at være helstøbt.

Ole Petersen hviler i sig selv, giver sig tid til at vise sin læser hvor han er på vej hen. Faktisk er det modigt gjort af ham, ikke at skrive i et opbeatet tempo men i stedet holder historien i ro. Med et højt tempo fanger man ofte sin læsers koncentration, med en steady fortælling kræver man ofte sin læsers koncentration.

En detalje

På side 91 så jeg det ikke med det samme – men bogstavernes farve ændrer sig fra sort til blåt. Jeg så det først, da de blå bogstaver blev sorte igen, på side 92. Jeg var en anelse i vildrede over farveskiftet, men så fattede jeg det: Farveskiftet fra sort til blåt sker, når Tavs skriver med sin blå farveblyant på væggen – Kald det bare ‘Skriften på Væggen’.

SLUTNINGEN

Det sker ikke så tit at jeg støder på en roman med 2 slutninger. Men faktisk er det sådan fat med ‘Torneroses Skygge’. Bogen er den lykkelige ejer af 2 slutninger.

Redaktør Susanne Jespersen fra Forlaget DarkLights var mere til en misantropisk slutning og derfor slutter bogen med kapitel 31.

Forfatteren Ole Petersens eget bud på hvornår/hvordan romanen skal ende, kan du opleve, ved at læse til næstsidste kapitel ( Kap. 30) og lade kap. 31 være.

EFTERORD

Fire kloder fik Ole Petersens ‘Torneroses Skygge’ i MetroXpress i januar – 10. Jeg giver romanen fem metrotog med blinkende lygter for fulde gardiner.

‘Torneroses Skygge’  er udgivet med støtte fra Tømrerfirmaet Svend Sørensen ApS samt Asa Stillads ApS v. Henrik Jessen.

Bøger af samme forfatter:

‘Jerichos Roser’, roman

Herodaman 2007

‘Græd vagabond – når din sol går bag sky’, beretning

Herodaman 2007

 

*

Links til Ole Petersen

Ole Petersen | MySpace – myspace.com/opetersen

Ole Petersen